Demonstration Office Space

Landivar & Associates was contracted to provide Design/Build services for our clients’ demonstration office space. For the project GSA requested the space to be reconfigured to increase densification and better support its current tenant, while also demonstrating the space finishes for an upcoming project.

The implemented design integrated approximately 6,000 square feet of office space, a large conference room, teaming areas, systems furniture, and demountable partitions. The construction work took place in an occupied space and consisted of mechanical HVAC systems reconfiguration, a fire alarm system, electrical work, and tele/cabling installation.

Landivar & Associates updated the schedules weekly and reviewed all milestone activities for utility shutdowns and major deliveries during design/construction meetings. The team also ensured that all the parties involved were aware of current activities and integrated any modification the owner requested. The group also worked closely with the facility’s management teams to limit tenant inconvenience and to reduce any rescheduling.

Landivar & Associates also ensured all materials and overall labor was in strict compliance with the constructions documents, specifications and approved submittals. Weekly visits were conducted and owner representatives, architects, engineers and the superintendent walked the space together during these visits where they discussed field specific issues, deficiencies, and all corrective action that was required.

 

IMG_2070

NIAID_0001

NIAID_0002

NIAID_0009

 

National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), Laboratories 238 & 239, Renovations

Landivar & Associates was awarded the competitively bid construction services contract by the JBG Companies to renovate two biomedical research laboratories for the National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). The project involved the conversion of two decommissioned BSL-3 laboratories in two BSL-2 laboratories, adding office space, a freeze farm, and an equipment room. As part of the construction, the team had to completely “gut out” the space. This included (but was not limited to) the elimination of existing masonry walls, drywalls, roof penetrations, finishes, mechanical and electrical rough-in, and MEP systems.

Within the new scope of work, the team installed laboratory utility services such as gas, CO2, vacuum, air, and RODI. New exhaust systems were installed, the HVAC systems were reconfigured to meet new requirements, and the Siemens BAS system and graphics were modernized. Our group also provided all new electrical distribution systems, a fire alarm system, and a Rees equipment monitoring system. A modification to the contract was awarded to provide three (3) 6-foot bio-safety Type 2A cabinets, and one (1) 4-foot bio-safety Type 2A cabinet. In addition to the bio-safety cabinets, the owner requested a new gas tank farm and amended the documents to incorporate county-requested modifications.

Landivar & Associates also ensured that the equipment and material procured for the project was in compliance with the construction documents. As the material and equipment was delivered, the team verified that it matched the approved submittals, and the recorded any issues. Defective materials were sent back. The group also conducted weekly site visits with the architects, engineers, and the superintendent in order to discuss field specific issues, deficiencies, and any potential problems that can be avoided.

100_0028

Lab 238 239 Twinbrook ii

Lab 238 239

 

 

 

Complete Build-Out of 21,000 SF

Landivar & Associates was contracted by the General Services Administration (GSA) to reconfigure its office space throughout three floors of a building. The project consisted of providing swing space and a complete build-out of 21,000 square feet of space including conference rooms, kitchenettes, vending machine areas mechanical HVAC systems, fire alarms systems, electrical work, and tele/data cabling design installation. During construction, the project evolved from a single floor renovation to managing construction within occupied spaces and relocating furniture between floors. A modification to the contract was also awarded to provide full service construction services for the renovation of two additional floors including the installation of new security and IT cable integration systems.

During the construction, Landivar & Associates constantly monitored the overall project status and ensured that all materials and labor were in strict compliance with the construction documents, specifications, and approved submittals. The Architect, engineers, and superintendents conducted weekly site visits together where they discussed any field specific issues, deficiencies, and potential problem avoidance.

Throughout the entire operation, Landivar & Associates worked together with Gruzen Samton Architects in order to develop a continuous work flow during the various phases of the build.

Common Area 2

Common Area 3

Reception Area

Common Area 4

Reconfiguration of an Occupied Laboratory

research-lab-cThe project involved the installment of new exhaust systems for two occupied BSL-2 NIAID Laboratories, while at the same time maintaining the lab’s negative pressure. The work included new and existing ductwork modifications, new roof penetrations, the installation of a new exhaust fan, and electrical services. Our team also removed the old system, as well as sealing the existing roof penetrations. The Siemens Building Automation System (BAS) graphics were also updated with the new information to provide control and an alarm to the new exhaust fan and other devices.

Because Landivar & Associates understands the critical nature of occupied laboratories, the construction activities that were scheduled for after-hours weekday work were compressed into two long weekends. This helped reduce the impact to laboratory technicians. The laboratories were in operation all throughout the construction with minimal disruption to their research.

Landivar & Associates always ensures (through the submittal process) that the equipment and materials procured for the project were in compliance with the constructions documents. As the materials and equipment were delivered to the site, our team verified that it matched the approved submittals, and then recorded any issues that may have occurred. The defective materials were sent back to the distributor and replaced with quality controlled replacements.

During construction, weekly site visits were conducted. The architects, engineers and the superintendent walked the space together during these visits discussing field specific issues, deficiencies that may have emerged, corrective actions that may be required, and any problem that can be avoiding during the build.

 

IMG_1761

IMG_1762

IMG_1766

 

Complete Build-Out of 8,500 SF

The team was contracted to provide architectural, design, and construction services to the owner. The project consisted of a complete build-out of 8,500 SF including office space, collaboration areas, conference rooms, storage rooms, a break room, and an information technology room. This project was to incorporate the use of demountable partitions and systems furniture in order to create a flexible design of the space that would be easy to reconfigure.

Landivar & Associates updated the schedules weekly and reviewed all milestone activities in order to ensure the project was completed in the agreed upon timeframe. The team also ensured that all the parties involved were aware of current activities and integrated any modification the owner requested. The group also worked closely with the facility’s management teams to limit tenant inconvenience and reduce any rescheduling.

Landivar & Associates also ensured all materials and overall labor was in strict compliance with the construction’s documents, specifications and approved submittals. Weekly field site visits were conducted in which the owner representatives, architects, engineers, and the superintendent walked the space together and discussed field specific issues, deficiencies, and all corrective action that was required.

3-5 Common Area

3-5 Cubicle 3

Cubicle 1

Office 1

Construction and Reconfiguration
of an Occupied Space

Landivar & Associates was contracted to construct a compounding pharmacy for Alexandria Medical Arts Compounding Pharmacy in an already existing space. For the project, the owner requested the floor space to be reconfigured to include two administrative offices, bathrooms, a waiting area, a reception area, a compounding laboratory for the production and storage of pharmaceutical drugs, and a clean room. The work integrated approximately 2,103 square feet of space and required mechanical HVAC system reconfigurations, new fire alarms systems, electrical work, and tele/cabling installations.

Landivar & Associates updated the schedules weekly and reviewed all milestone activities for utility shutdowns and major deliveries during the construction meetings. The team also ensured that all the parties involved were aware of current activities and integrated any modification the owner requested. The group also worked closely with the facility’s management teams to limit any inconvenience to the adjacent tenants in the building and to reduce any rescheduling.

Landivar & Associates also ensured all materials and overall labor were in strict compliance with the constructions documents, specifications and approved submittals. Weekly visits were conducted and owner representatives, architects, engineers and the superintendent walked the space together during these visits where they discussed field specific issues, deficiencies, and all corrective action that was required.

ALine Photo 5 Completed Lobby

SAMSUNG

A One-of-a-Kind Day Care Center

cropped-img_4959-Resized imagesLandivar & Associates was contracted to construct a one of kind day care center for the client in an already existing space. For the project, the owner requested the floor space to be reconfigured to include large play area for children with specialty carpet, a food sales area, a seating/reception area, an administrative office, bathrooms, and two classrooms. The work integrated approximately 3,994 square feet of space and required mechanical HVAC system reconfigurations, electrical work, and tele/cabling installations. Landivar & Associates updated the schedules weekly and reviewed all milestone activities required for the build out. The team also ensured that all the parties involved were aware of current activities and integrated any modification the owner requested such as new equipment and space relocation. Landivar & Associates also ensured all materials and labor were in strict compliance with the constructions documents, specifications and approved submittals. Weekly visits were conducted and owner representatives, architects, engineers and the superintendent walked the space together during these visits where they discussed field specific issues, deficiencies, and all corrective action that was required.

PBJ1

ALine 3

ALine 17   

 

Recertification & Renovation,
While Maintaining Bio-Safety Level Three

The project involved the replacement of existing control devices and controls in order to maintain Bio-safety Level Three (BSL-3) lab pressurization requirements as well as interfacing the new controls with the current Siemens Automated Building System (BAS). The team was also required to provide testing, balancing, and commissioning of all HVAC equipment and circuits related to the BSL-3 lab so that it could meet re-certification requirements. During the renovation, Landivar & Associates had to procure all necessary labor, materials, and equipment necessary to complete the work in accordance with the contract drawings and specifications.

The project involved the replacement of five analog venture valves, the installation of two new pressure room controllers, a new BacNet Microserver, new exhaust fans and bypass damper controllers, a new UPS panel and new mechanical and electrical wiring for the laboratories. The group also performed site inspections and remote monitoring during the initial startup and operation of the system for a period of 15 days from startup.

Because BSL-3 laboratories requires the day to day handling of hazardous materials, strict protocols were introduced in the installation, testing, and commissioning of all equipment in order to guarantee a safe environment for the researchers. Daily site walks were also conducted by the group in order to provide quality work.

DSC03976

DSC03977

DSC03919